Titel: Korpstenen.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

I korpens bo finnes en sten, som har den egenskapen, att man blir osynlig, om man håller den i munnen, men korpen förstår att gömma sitt bo så väl, att det är nästan omöjligt hitta det. -Det var en gång en dräng, som hade korpstenen. Hans husbonde hade gjort en stor affär med en annan, varför de satt och festade tillsammans, de två. Alla pengarna hade de liggande bredvid sig på bordet. Då frågade drängen dem hur mycket han fick, om han kunde stjäla från dem pengarna, utan att de märkte det. De svarade honom inte ens. Då gick han ut, tog korpstenen i munnen och blev då osynlig, varpå han gick in efter pengarna, utan att de såg dem komma bort. Sedan tog han stenen ur munnen, så att han blev synlig igen, och så ställde han sig utanför fönstret och viftade åt dem med pengarna och hånskrattade.